מדינת ישראל מהווה מוקד להגירה כלכלית ממדינות שונות בעולם כבר למעלה משני עשורים. תופעה זו הגיעה לשיאה בשנים 2013-2007, עם ההסתננות המאסיבית דרך הגבול הדרומי עם מצרים, שהפכה את ישראל לאחד מהיעדים המובילים בעולם להסתננות בלתי חוקית. בשנים 2012-2010, ישראל קלטה יותר מסתננים במספרים מוחלטים, מאשר כל מדינה אחרת באיחוד האירופי. למרות זאת, ישראל לא הצליחה לגבש דרכי התמודדות עם התופעה, ואין לה מדיניות עקבית, מגובשת וארוכת טווח בכל הנוגע לתופעת ההגירה בהווה ובעתיד.
ההסתננות המאסיבית לישראל השפיעה באופן ניכר על מרקם החיים, על תחושת הביטחון האישי ועל חיי הקהילה בשכונות רבות במדינה, בייחוד בשכונות דרום תל אביב. להגירה הבלתי חוקית והעדר מדיניות הולמת יש מחיר כלכלי, חברתי ותרבותי כבד. המערכת הפוליטית הבלתי יציבה בישראל יצרה ואקום בתחום ההגירה הבלתי חוקית, ומצב זה מנוצל לרעה על ידי גורמים בעלי אינטרסים המבקשים לקבוע עובדות בשטח, להפיץ מידע מוטעה ואף למנוע מרשויות המדינה לפעול, באמצעות טרטור מערכת המשפט.
המרכז למדיניות הגירה ישראלית (איתן) הוקם בשנת 2012 על מנת לספק מידע אמין למקבלי ההחלטות ולציבור הרחב בישראל ולקדם מדיניות שתשמור על האינטרסים של מדינת ישראל ותושבי דרום תל אביב, תוך מתן מענה הולם במצבים הומנטריים מבוססים. המרכז למדיניות הגירה פועל למען העלאת מודעות להשפעות הגירה בלתי מבוקרת לישראל, פועל בתחום המחקר המשווה בעבור חברי כנסת ומשרדי ממשלה, ומקדם חקיקה בנושאי הגירה. כמו כן, המרכז משמש מקור מידע בעבור כלי תקשורת בארץ ובחו"ל, ופועל בכלים משפטיים בכדי להביא ליישום מדיניות הגירה אחראית ומוסרית.