דוח ממשלת דנמרק על אריתריאה:
דצמבר 2014
המרכז למדיניות הגירה ישראלית היה הגוף הראשון בישראל, ואחד הגופים הראשונים בזירה הבין-לאומית, שחשף באמצעי התקשורת את הדוח שפרסם משרד ההגירה של דנמרק ה-UDL Danish Immigration Service על אריתריאה. הדוח מתבסס על ממצאי משלחת של חוקרים שנסעו לתוך המדינה.
הדוח הדני קובע כי אורך השירות הלאומי שמחויבים בו מרבית המהגרים מאריתריאה בפועל אינו עולה על מספר שנים, וכי העונשים על עריקה ויציאה בניגוד לחוק מהמדינה הוקלו באופן משמעותי. עוד קובע הדוח כי על פי מרבית המקורות, רוב המהגרים שעוזבים את אריתריאה עושים זאת מסיבות כלכליות בעיקר, ולא כתוצאה מרדיפה פוליטית.
בעקבות ביקורת שנמתחה על המתודולוגיה שלפיה עבדו החוקרים שחיברו את הדוח, משרד ההגירה של דנמרק פרסם את הדוח פעם נוספות – הפעם עם נספח הבהרות, ותוכנו שימש גופים ממשלתיים ובתי משפט במדינות נוספות. על אף שהדוח עצמו לא אומץ באופן גורף על ידי ממשלת דנמרק, פרסומו הביא לדוחות דומים מטעמן של מדינות אחרות.
לקריאה:
בתקשורת
ערוץ 7: דוח דני: לא נשקפת סכנה לאריתראים החוזרים לארצם
ידיעות אחרונות: אריתראים יכולים לחזור – מתוך הטור השבועי של בן דרור ימיני
103FM: דוח של ממשלת דנמרק – לא נשקפת סכנה לשבים לאריתריאה. ריאיון עם יונתן יעקובוביץ'
קובץ ההנחיות של משרד הפנים הבריטי:
אפריל 2015
בעקבות הדוח הדני, משרד הפנים הבריטי פרסם קובץ הנחיות עם ממצאים דומים ואף מרחיקי לכת יותר. לפי קובץ ההנחיות, מהגרים שייגשו לשגרירות המדינה ויסדירו את מעמדם – כלומר ישלמו מס של 2% על הכנסתם ויחתמו על "מכתב חרטה", יוכלו לחזור לארצם ללא חשש. המרכז למדיניות הגירה ישראלית היה הגוף הראשון לפרסם את ממצאי קובץ ההנחיות בישראל, לפני מרבית כלי התקשורת בבריטניה ובשאר העולם.
בתקשורת:
חדשות 2: הדוח הבריטי ומצב זכויות האדם באריתריאה – דיון באולפן עם יונתן יעקובוביץ' ומוטאסים עלי
ישראל היום: משרד הפנים הבריטי קובע: עריקים אריתראים יכולים לשוב לארצם
NRG: דוח בריטי: עריקות אינה מהווה עילה לקבלת מעמד פליטות
ערוץ 7: דוח של ממשלת בריטניה: לא נשקפת סכנה לעריקים השבים לאריתריאה
העין השביעית: מדוע דווקא עכשיו מדווחים על הדוח הבריטי שפורסם בחודש שעבר?
103FM: דוח בריטי קובע: לא נשקפת סכנה לחיי השבים לאריתריאה
103FM: הדוח הבריטי: עריקות מצבא אריתריאה אינה עילה לקבלת מעמד פליטות – ריאיון עם יונתן יעקובוביץ'
דוח משלחת משרד הפנים הבריטי לאריתריאה:
אוגוסט 2016
משלחת רשמית מטעם משרד הפנים הבריטי יצאה ב-2016 לאריתריאה במטרה לחקור את המציאות במדינה ולשוחח עם מקורות רשמיים וארגונים לא ממשלתיים על הנעשה באריתריאה. אנשי המשלחת נפגשו עם 30 מסתננים שחזרו לאריתריאה מישראל.
הדוח המפורט של משרד הפנים הבריטי העלה ממצאים דומים לדוחות קודמים של מדינות אחרות: חלק ניכר מהמהגרים עוזבים את אריתריאה מסיבות כלכליות, והם יכולים לשוב אליה ללא חשש ובלי לסכן את חייהם או חירותם, לאחר שיסדירו את מעמדם מול נציגי השלטון.
לקריאה:
דוח משרד ההגירה של שוויץ
ספטמבר 2016
בהמשך לפרסומים הקודמים, המרכז למדיניות הגירה ישראלית פרסם את הדוח של משרד ההגירה של שוויץ ה- Staatssekretariat für Migration SEM. לפי הדוח, מהגרים אריתראים שחוזרים מרצון למדינתם, ושהסדירו את מעמדם על ידי תשלום המס וחתימה על המכתב, חזרו ללא כל חשש למדינה ומבלי שנפגעו כלל לאחר חזרתם.
לקריאה:
הדוח השוויצרי (בגרמנית עם תקציר באנגלית)
בתקשורת:
דוח EASO, האיחוד האירופי
ינואר 2016
דוח המחקר החשוב ביותר שפורסם בנושא אריתריאה נכתב על ידי European Asylum Support Office, ארגון הפועל מטעם האיחוד האירופי במטרה להתוות מדיניות מקלט אחידה למדינות החברות באיחוד. הדוח מאמץ את ממצאי ממשלת שוויץ וקובע כי לא נשקפת סכנה לאריתראי שיחזור לארצו לאחר שהסדיר מעמדו עם הרשויות ושילם את המס הנדרש.
לקריאה:
פסק דין של בית הדין האירופאי לזכויות אדם.
יוני 2017
בית הדין האירופי לזכויות אדם, במהלך תקדימי, דחה ערעור של מהגר אריתראי על החלטת ממשלת שוויץ להרחיקו לאריתריאה. בית הדין קבע כי אין מניעה עקרונית לגרש מהגר אריתראי שאין לו עילת מקלט פרטנית, וכי יציאה מהמדינה ללא אישור איננה עילה שכזו, ובכך סדק את מדיניות אי ההרחקה הגורפת שחלה על מהגרים מאריתריאה. עם זאת, בית הדין קבע כי על בית המשפט הפדרלי לדון בטענה כי במידה שהמהגר ייאלץ להתגייס לשירות לאומי באריתריאה תהווה החזרתו הפרה של סעיף 4 לאמנה האירופאית נגד עינויים.
לקריאה:
בתקשורת:
ישראל היום: פסק דין תקדימי של בית הדין האירופי לזכויות אדם קובע אפשר להחזיר מהגרים לאריתריאה
ערוץ 20: בית הדין האירופי לזכויות אדם קבע כי לא נשקפת סכנה לשבים לאריתריאה
ערוץ 7: אור ירוק מאירופה להחזרת האריתראים
ישראל היום: שקד הנחתה לבחון השבת אריתראים לארצם בעקבות פסיקת בית הדין האירופאי
ידיעות אחרונות: פסק הדין בבית המשפט האירופי לזכויות אדם – בן דרור ימיני
בית המשפט הפדרלי של שוויץ- Bundesverwaltungsgericht
אוגוסט 2017: D-2311/2016
באוגוסט 2017 פסק בית הדין הפדרלי של שוויץ כי ניתן להשיב מהגרת אריתראית ששוחררה משירות לאומי וכי לא נשקפת לה סכנה בגין יציאתה ללא אישור מהמדינה.
לקריאה:
בית המשפט הפדרלי של שוויץ- Bundesverwaltungsgericht
יולי 2018
בפסק דין דרמטי קבע בית המשפט הפדרלי כי שירות צבאי באריתריאה כשלעצמו איננו מהווה הפרה של סעיף 4 לאמנה האירופאית נגד עבדות. לפי בית המשפט, על אף שהשירות עלול להתארך לעתים, לרוב אורך השירות הוא 5-10 שנים, ובכל מקרה אין לראות בשירות הצבאי כפייה בתנאי עבדות. זו הפעם הראשונה שבית משפט אירופאי בכיר קובע כי אין מניעה חוקית להרחיק בכפייה מהגרים אריתראים, גם אם צפוי להם גיוס לצבא.