דיון בנושא: רשות האוכלוסין וההגירה הסתירה מפני בתי-המשפט את קיומן של חוות דעת פנימיות בדבר מבקשי מקלט מאפריקה. 23 בינואר 2017
ב-23 בינואר 2017 התכנסה הוועדה לביקורת המדינה לדיון בחוות דעת פנימית של רשות האוכלוסין וההגירה מ-2014 שהודלפה לאמצעי התקשורת, והתפרסמה ביוזמת "אמנסטי ישראל". חוות הדעת קבעה כי יש לתת מעמד פליטות באופן אוטומטי לכל יוצאי חבל דרפור שבסודן. המרכז למדיניות הגירה ישראלית הציג בפני חברי הוועדה את המחקר העדכני ביותר בסוגיה, שלפיו אין כל הצדקה לאמץ חוות דעת זו, הנשענת על מידע לא מעודכן.
מתוך פרוטוקול הוועדה:
יונתן יעקובוביץ', ראש תחום הסברה במרכז למדיניות הגירה:
"אנחנו במרכז למדיניות הגירה ישראלית תומכים במתן מעמד הומניטרי לאנשים שהם באמת ניצולי רצח עם או שהם פעילים פוליטית. גם אם נסכים שכל האנשים שהגיעו מדרפור או משלושת אזורי המלחמה האלה הם פליטים, למרות שאנחנו יודעים שעשויים להיות ביניהם פושעי מלחמה, אין מחלוקת ששני שליש מ-15,000 הסודנים שהגיעו לישראל לא הגיעו מדרפור והם לא פליטים ואין בעיה להחזיר אותם. המלכוד הוא שסודן היא מדינת אויב של ישראל. ארגוני זכויות אדם אמרו לנו "תכניסו אותם ותבדקו את הבקשה", ולאחר מכן, כשרוצים לבדוק את הבקשה, הם הולכים לבית משפט ואומרים "רגע, רגע, גם אם הבן אדם הזה הוא לא פליט, מהרגע שהוא נכנס לגבולות ישראל, אנחנו חייבים לקלוט אותו".
חייבים להתייחס לבעיה המאוד ספציפית שיש לישראל, שיש אנשים שמהרגע שכף רגלם דרכה בישראל הטענה היא שהם לא יכולים לחזור למדינת מוצאם. אם נאמץ עמדה שמעניקה מעמד לכל דרפורי שאינו ערבי, איך זה ישפיע על אנשים שמחכים להגיע לישראל? כדאי לחשוב על זה כשמפתחים מדיניות. כיום העמדה הכי טרייה מדצמבר 2016, לפני מספר שבועות, של משרד הפנים הבריטי והדני, זה שאין בעיה להחזיר גם דרפורים לחרטום, למעט אם הם מתנגדי משטר. צריך לזרז את התהליך ולבדוק את בקשות המקלט, ואם יש מתנגדי משטר או אנשים שכל המשפחות שלהם נרצחו, בוודאי שצריך לעזור להם וכמה שיותר מהר".