ארגוני הסיוע למסתננים בחרו להגיש עתירה נגד חוק הפיקדון אשר יזם המרכז למדיניות הגירה ישראלית, אליה הצטרף איגוד המסעדות וביקשו להצטרף כידידי בית המשפט 12 ארגוני נשים. בסך הכול הצטרפו לעתירה 20 ארגונים, המיוצגים על ידי שישה עורכי דין העוסקים בסוגיה במשרה מלאה, ושתי קליניקות משפטיות. גם נציבות האו"ם לפליטים צירפה חוות דעת נגד החוק.
מנגד, המרכז למדיניות הגירה ישראלית הוא הארגון הלא ממשלתי היחידי שצורף על ידי בג"ץ כמשיב רשמי, לצד המדינה והכנסת. את המרכז למדינית הגירה ישראל ייצג עורך הדין דורון טאובמן, ממשרד רם כספי. בית המשפט קיים דיון מקדמי בהרכב של שלושה שופטים. עורך הדין של המרכז למדיניות הגירה ישראלית חשף כי על פי נתוני המדינה המסתננים שולחים כספים למדינות מוצאם – ולכן אין בסיס לטענה כי חוק הפיקדון מהווה פגיעה קשה בזכויותיהם. בסיום הדיון הוציא בית המשפט צו על תנאי על סעיפי החוק העוסקים בחלקו של העובד בהפקדה, וכן על הסמכות שיש למדינה לפגוע ביכולתו של מסתנן שמסרב לצאת מישראל בזמן שנקבע לו, למשוך את הכספים שהופקדו מחלקו של המעסיק בפיקדון. בית המשפט לא הוציא צו על תנאי המשהה את מימוש חלקו של המעסיק בהפקדה לקרן (16%), ובכך נדחתה למעשה העתירה נגד סעיף זה.
הרכב מורחב של חמישה שופטים דן בסעיפי החוק הנותרים ב-5 בדצמבר 2017 ואנו ממתינים לפסק דין נוסף. הבקשה השלישית לצו ביניים שהגישו העותרים בדרישה להקפיא את החוק עד למתן פסק הדין, נדחתה.
בתקשורת:
מקור ראשון: ארגוני זכויות אדם מסתערים על בית המשפט העליון נגד חוק הפיקדון 1.12.2017
הארץ: דיון בעתירה נגד חוק הפיקדון 26.7.2017
גל"צ: עתירה לבג"ץ נגד חוק הפיקדון – ריאיון עם יונתן יעקובוביץ' 26.07.2017
רשת ב: בג"ץ ידון בחוק הפיקדון – ריאיון עם עו"ד דורון טאובמן 05.12.2017
כאן תרבות: חוק הפיקדון – ריאיון עם יונתן יעקובוביץ' 05.12.2017